Jaargang 7 • Verschijnt tweewekelijks • Losse nummers € 4

Gas besparen

door | dec 20, 2022

In deze barre tijden van hoogoplopende energierekeningen vliegen de bezuinigingstips je om de oren. Ze variëren van het advies thermo-ondergoed te dragen en een kruik in je bed te leggen tot tips om infrarood warmte-elementen of keramische wandverwarming aan te brengen en aluminiumfolie achter de radiatoren te plakken. Alles bedoeld om de thermostaat een paar graden lager te kunnen zetten.
Het is een nationale sport geworden om de gasrekening omlaag te krijgen, daar hoeft de overheid geen Postbus 51-spotjes tegenaan te gooien. De energierekening is inmiddels een vast gespreks- onderwerp tussen familieleden, vrienden en collega’s: “Heb jij nog een vast contract en tot hoe lang?” Zoals we elkaar in voorgaande jaren vroegen of we al geboosterd waren.
Een verrassend advies las ik onlangs in een streekbus van Connexxion. ‘Een dag met de bus naar je werk, bespaart je thuis zo’n 4,5 kuub gas’ stond daar. Door op kantoor te zitten kan thuis de verwarming uit en dat betekent een fikse besparing. Dat je datzelfde kunt bereiken door met de trein naar je werk te gaan, een dag in het café, de bibliotheek of op een bank in het park te zitten, een dag in bed te blijven (met die kruik) of langs het strand te wandelen, vermeldde de advertentie niet. Natuurlijk niet. Ik zat tenslotte in een bus en wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Ik ben heel benieuwd welke andere slimmigheden er nog verzonnen worden om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Zo stookt een buurvrouw gelijkvloers twee houtkachels, waardoor ze in de rest van het huis de thermostaat op 15 graden kan houden. Dat buurtbewoners met longklachten hier niet dol op zijn, maakt haar nu even niets uit. Ieder voor zich, God voor ons allen.
Uiteraard zouden bedrijven hun personeel kunnen vragen zoveel mogelijk thuis te werken, dat bespaart een gemiddeld kantoor zo’n vierduizend kuub gas per jaar.
Maar het kan niet eindeloos doorgaan.

Het Concertgebouw, dat de jaarrekening voor energie ziet stijgen van 250.000 naar ruim een miljoen euro, kan het publiek natuurlijk niet aanraden thuis zelf maar een cd te draaien, zodat zij de zalen onverwarmd kunnen laten. Net zomin als bioscopen kunnen adviseren om thuis Netflix te kijken in plaats van naar de film te gaan. Daarmee zouden ze hun bestaansreden immers om zeep helpen.
Inmiddels hoop ik van ganser harte op een ander gespreksonderwerp in het nieuwe jaar.

PROEFABONNEMENT
4 NUMMERS VOOR € 14